کد سهامداری چیست؟ آموزش نحوه دریافت کد بورسی از سازمان بورس + فیلم | پیش نمایش

برای شروع معاملات بورس ابتدا باید خودتان را به عنوان سهامدار در بازار سهام معرفی کنید. بدین منظور احتیاج به کد سهامداری یا کد بورسی دارید. همه اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد خرید و فروش سهام در بازار بورس دارند، ابتدا باید برای دریافت کد سهامداری (کد بورسی) اقدام نمایند. با این کار اشخاص به عنوان سهامدار در سازمان بورس اوراق بهادار تهران معرفی میشوند.
دریافت کد بورسی (سهامداری) به عنوان اولین اقدام عملی برای فعالیت بورسی محسوب میشود. برای دریافت این کد باید از طریق یک شرکت کارگزاری بورس تهران اقدام کنید. مراحل صدور و دریافت کد را در این درس بخوانید.
کد سهامداری چیست؟
کد سهامداری یا کد بورسی شناسه هویتی سهامداران در سازمان بورس
کد بورسی شامل سه حرف و پنج عدد در کنار آن است.
کد سهامداری (کد بورسی) یک شناسه است که بصورت منحصر به فرد یا سهامدار تعلق میگیرد. این کد عملکردی مشابه کدملی برای افراد جامعه دارد. یعنی هر شخص (حقیقی یا حقوقی) یک کد بورسی منحصر به خود دارد. که در سازمان بورس اوراق بهادار تهران با این شناسه (کد) شناخته میشود. تمامی معاملات و داراییهای شخص سهامدار در همین کد سهامداری ثبت و نگهداری میگردد.
این شناسه در تمام دوران زندگی فرد ثابت بوده (مشابه کد ملی) و هرگز تغییر نمیکند. اشخاص فقط یکبار برای دریافت کد بورسی اقدام میکنند. توجه داشته باشید که خرید و فروش سهام در بازار بورس بدون دریافت کد بورسی مقدور نیست.

مثال برای اشخاص حقیقی:
کد سهامداری برای اشخاص حقیقی شامل سه حرف اول فامیل+پنج عدد میباشد. مثلا کد بورسی یک شخص حقیقی که فامیلش “پورصادقی” است میتواند به شکل “پور۱۳۹۲۴” باشد.
مثال برای اشخاص حقوقی:
کد سهامداری برای اشخاص حقوقی بسته به نوع و ماهیت آن (بطور مثال موسسه، شرکت و غیره) شامل سه حرف اول ماهیت+پنج عدد است. مثلا کد بورسی یک “موسسه آموزشی” میتواند به شکل “موس۱۲۹۳۴” باشد.
نحوه دریافت کد بورسی
مرجع صادر کننده کد بورسی
کد بورسی توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه (سمات) صادر میشود. اما برای دریافت کد سهامداری (کد بورسی) باید به یک شرکت کارگزاری مراجعه نمائید. (درباره شرکتهای کارگزاری در درس بعدی توضیح خواهیم داد).
مدارک لازم برای اشخاص حقیقی
- اصل شناسنامه و کپی از صفحه اول و توضیحات
- اصل کارت ملی و کپی از پشت و رو کارت ملی
- تکمیل فرم درخواست کد سهامداری
مدارک لازم برای اشخاص حقوقی
- تصویر آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی
- تصویر آگهی کلیه تغییرات در روزنامه رسمی
- تکمیل فرم درخواست کد سهامداری
پس از آنکه مدارک لازم را تهیه کردید، میتوانید با مراجعه به یکی از شرکتهای کارگزاری و درخواست کد سهامداری اقدام کنید. شرکت کارگزاری درخواست شما را از طریق شرکت سمات به جریان میاندازد. پس از صدور کد بورسی شرکت کارگزاری برای شما ایمیل و یا پیامکی ارسال خواهد کرد. بدین وسیله کد بورسی خود را دریافت خواهید کرد.
توجه: میتوانید همزمان با درخواست کد سهامداری (کد بورسی) برای دریافت کد معاملاتی از شرکت کارگزاری بورس اقدام کنید. نحوه دریافت کد معاملاتی در درس بعدی تشریح شده است.
آنچه درباره کد بورسی (کد سهامداری) باید بدانیم!
- فرآیند صدور کد بین ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت (بجز روزهای تعطیل) زمان خواهد برد.
- صدور کد سهامداری رایگان انجام میشود و هیچ فرد یا شرکتی برای اینکار از شما هزینهای دریافت نمیکند.
- پس از دریافت کد سهامداری فقط میتوانید بصورت حضوری (در محل شرکت کارگزاری) معامله خرید و فروش سهام را انجام دهید.
- برای آنکه بتوانید معاملات بازار سهام را بصورت اینترنتی و یا بصورت آنلاین (برخط) انجام دهید، لطفا درس بعدی را ببنید.
- با دریافت کد سهامداری میتوانید در دو بازار بورس اوراق بهادار و بازار فرابورس اقدام به خرید و فروش سهام نمائید.
- اگر کد سهامداری خود را فراموش و یا گم کنید، هیچ اتفاق بدی نخواهد افتاد. این کد در سامانه معاملات وجود دارد.
فیلم آموزش کد سهامداری
برای آشنایی بیشتر با کد سهامداری (کد بورسی) فیلم آموزشی این درس را ببنید.
مراحل دریافت کد بورسی و عملکرد کد بورسی برای سهامداران در این فیلم آموزشی
مدت: ۵ دقیقه | حجم: ۸ مگابایت | راهنما

با استفاده از آیکونها اندازه نمایش فیلم، میزان صدا و مخصوصا کیفیت تصویر را مطابق میل خود تنظیم کنید
تبریک به شما! اولین قدم را برای انجام معاملات خرید و فروش سهام در بازار سهام برداشتید. اما هنوز برای دسترسی به سامانه معاملات یک قدم دیگر باقی است. انتخاب کارگزار بورس و دریافت کد معاملاتی. پس در درس بعدی از آموزش بورس با ما همراه باشید تا مراحل دریافت کد معاملاتی را برایتان شرح دهیم.
سوالی دارید؟
پاسخگوی سوالات شما هستیم
سوالات متداول
سوالات خود را از ما بپرسید!
اگر هنوز سوالی در رابطه با کد معاملاتی و یا کارگزار بورس دارید، میتوانید در انتهای همین صفحه سوال خود را مطرح نمائید. کارشناسان و اساتید ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند. (برای استفاده از بخش سوالات و پشیبانی باید در این دوره آموزشی رایگان شرکت کرده باشید.) برای شرکت در دوره مراحل زیر را طی کنید.
- برای ارسال سوال و یا دیدگاه، ابتدا باید وارد حساب کاربری خود در سایت شوید (ورود به سایت). اگر هنوز حساب کاربری ندارید، همین الان یک حساب کاربری رایگان ایجاد کنید (عضویت رایگان).
- به صفحه معرفی “اموزش رایگان بورس دوره مجازی آموزش بورس اوراق بهادار تهران” بروید و این دوره را شرکت کنید. برای شرکت در دوره در ابتدای صفحه دوره روی دکمه “شروع گرفتن دوره” کلیک کنید.
حالا میتوانید سوالات خود را مطرح کنید و از بخش پشیبانی استفاده کنید.