در دروس قبلی از دوره مجازی تحلیل تکنیکال و استراتژی MRM با نحوه شکل‌گیری نمودار آشنا شدید. و تنظیمات اولیه را انجام دادید. همچنین با مفهوم کلیدی تایم فریم در تحلیل تکنیکال آشنا شدید. از این درس تا پایان فصل اول (چهار جلسه)، هدف ما خواندن “زبان نمودار” است. حالا برای خواندن زبان نمودار اولین قدم را بردارید. و در این درس با چند اصطلاح کاربردی در تکنیکال آشنا شوید. پیوت چیست، حمایت چیست، مقاومت چیست، و نقش پیووت (Pivot) در ایجاد مقاومت و حمایت چیست، تمامی این موارد و نکات مهم دیگر، موضوع این درس است.

پیوت چیست؟ (Pivot)

 هرگاه در نمودار یک چرخش ایجاد شود یک پیوت بوجود می‌آید. درواقع به “محل چرخش قیمت در نمودار” پیوت (Pivot) گفته می‌شود. به بیان دیگر هرگاه قیمت نتواند از یک مقدار مشخصی بالاتر برود و یا از قیمتی پایین‌تر برود، نمودار می‌چرخد و یک پیوت ایجاد می‌کند. درنتیجه پیووت‌ها به دو شکل قله یا حفره در نمودار دیده می‌شود.

  • قله (Peak) چیست؟ محلی از نمودار که قیمت نتوانسته بالاتر از آن قیمت برود.
  • حفره (Pit) چیست؟ محلی از نمودار که قیمت نتوانسته پایین‌تر از آن قیمت برود.

این قله‌ها و حفره‌ها نقش مقاومت و حمایت دارند. یعنی در آینده می‌توانند جلوی پیش‌روی قیمت را بگیرد. درنتیجه سطوح حمایت و مقاومت محدوده‌های بحرانی در نمودار قیمت می‌باشد. همچنین سطوح مقاومتی و حمایتی از مهمترین محدوده‌های قیمت در تحلیل تکنیکال است.

تعریف مقاومت و حمایت چیست؟

مقاومت چیست؟ (Resistance)

به محدوده قیمتی گفته می‌شود که احتمال افزایش عرضه برای فروش بالا خواهد رفت. درنتیجه در محدوده مقاومت احتمال افزایش بیشتر قیمت شدیدا کاهش پیدا می‌کند.

حمایت چیست؟ (Support)

به محدوده قیمتی گفته می‌شود که احتمال افزایش تقاضا برای خرید بالا خواهد رفت. درنتیجه در محدوده حمایت احتمال افت بیشتر قیمت شدیدا کاهش پیدا می‌کند.

انواع حمایت و مقاومت چیست؟

سطوح حمایتی و مقاومتی به دو نوع زیر تقسیم می‌شوند. که برای تشخیص آنها از ترسیم خط و خطوطی روی یک یا چند پیووت بوجود می‌آیند.

سطوح مقاومت و حمایت استاتیک یا افقی

این گونه از سطوح مقاومتی و حمایتی از ترسیم خطوط افقی روی نقاط پیوت قله یا حفره ایجاد می‌شود. و چون با گذشت زمان عدد آن تغییر نمی‌کند، سطح مقاومتی و حمایتی افقی (استاتیک) نامیده می‌شوند. (در فیلم‌های این درس توضیحات کاملی بیان شده)

سطوح حمایت و مقاومت داینامیک یا مورب

این گونه از سطوح حمایتی و مقاومتی از ترسیم یک خط مورب بین دو یا چند پیوت بدست ‌می‌آید. و چون با گذشت زمان عدد آن تغییر می‌کند، سطح مقاومتی و حمایتی مورب (داینامیک) نامیده می‌شوند. (در دروس آینده درباره این گونه توضیح خواهیم داد)

پیوت سنگر خریدارها و فروشنده‌ها

پیووت‌ها زمانی شکل می‌گیرند که فشار فروشنده‌ها (عرضه) یا فشار خریدارها (تقاضا) افزایش پیدا می‌کند. می‌دانیم که افزایش قیمت تحت تاثیرفشار خریدارها اتفاق می‌افتد، لذا وقتی که فروشنده‌ها با افزایش عرضه در مقابل خریدارها قرار می‌گیرند، پیووت قله شکل می‌گیرد. از طرفی می‌دانیم که کاهش قیمت تحت تاثیر فشار فروشنده‌ها اتفاق می‌افتد. درنتیجه وقتی خریدارها با افزایش تقاضا در مقابل فروشنده‌ها قرار می‌گیرند، پیووت حفره ایجاد می‌شود.

  • هرکجا در نمودار پیوت قله باشد، درواقع سنگری برای فروشنده‌ها ایجاد می‌شود.
  • هر زمان در نمودار پیوت حفره ایجاد شود، سنگری برای خریدارها ایجاد می‌شود.

اصل تبدیل سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

این یک اصل انکار ناپذیر و اثبات شده در تحلیل تکنیکال است. و فقط برای سطوح حمایت و مقاومت استاتیک (افقی) نیست. بلکه برای مقاومت و حمایت داینامیک (مورب) هم صادق است.

اصل تبدیل سطح

هر حمایت و مقاومت، پس از شکست تغییر ماهیت داده و به نوع دیگر تبدیل می‌شود. درواقع حمایت شکسته شده به مقاومت و مقاومت شکسته شده به حمایت تبدیل می‌شود.

ساده سازی تشخیص حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

با یک تکنیک خیلی ساده می‌توان وضعیت یک خط ترسیم شده روی پیوت قیمت (قله یا حفره) را معلوم کرد. یعنی این خط ترسیم شده، حمایتی یا مقاومتی است.

  • اگر قیمت از بالا به خط ترسیم شده نزدیک شود، آن خط نقش حمایت دارد.
  • اگر قیمت از پایین به خط ترسیم شده نزدیک شود، آن خط نقش مقاومت دارد.

سایر نکات مهم این درس

علاوه بر مواردی که تا اینجا اشاره شد، مطالب با اهمیت دیگری در ویدئو آموزشی این درس بیان شده است. درنتیجه حتما همراه با دیدن ویدئو این درس، توضیحات موارد زیر را برای خودتان یادداشت کنید.

  • سنجش اعتبار خطوط حمایتی یا مقاومتی بعد از شکست‌های متوالی (چک برگشتی)
  • اعداد و قیمت‌های رند، سطوح حمایتی و مقاومتی روانی ایجاد می‌کنند
  • نزدیکی دو سطح به همدیگر باعث ایجاد باند حمایتی یا مقاومتی می‌کند.
  • چالش بزرگ بین تکنیکالیست‌ها درباره شکست معتبر یا نفوذ

وعده من به شما!
من چالش تشخیص شکست‌های معتبر و نفوذ را حل کردم. در استراتژی MRM همه چیز شفاف و بدون ابهام است. در جلسه هفتم این دوره، با کمک اسیلاتور RSI مشکل و چالش شکست‌های معتبر و نفوذ را برای شما برطرف خواهم کرد. پس تا انتهای این دوره همراهم بمانید.

سوالات متداول
چگونه بفهمیم که یک خط حمایت یا مقاومت شکسته خواهد شد؟

اگر بگوئیم، این سوال میلیون دلاری است، گزاف نگفتیم. اما در روندهای صعودی قله‌ها شکننده می‌شوند. در روندهای نزولی حفره‌ها شکننده می‌شوند. لذا برای تشخیص شکست سطوح حمایت و مقاومت، لازم است تشخیص دقیقی از روند داشته باشید. مطمئن باشید، پاسخ این سوال را در جلسات بعدی این دوره، دریافت خواهید کرد.

بله – هرچه تعداد بر برگشت قیمت از یک سطح و خط مقاومتی یا حمایتی بیشتر باشد، اعتبار آن خط بیشتر است. درواقع شکست چنین خطوطی انرژی بیشتری لازم دارد.

خیر – در مسیر یک موج تعدادی “ریز موج” وجود دارد که نتیجه چرخش‌های جزئی قیمت هستند. درنتیجه این چرخش قیمت‌ها لزوما ایجاد پیووت قله یا حفره نمی‌کند.

سوالی دارید و جایی مبهم بوده؟
همین الان هر سوالی در ذهن شماست، زیر همین مطلب (قسمت دیدگاه) بپرسید. تیم موج برتر اینجاست تا سوالات شما بدون پاسخ نماند. پس از موضوعات کوچک هم عبور نکنید و سوال کنید. درضمن نظرات شما برای ما مهم است. اگر نظری دارید، بنویسید. متشکریم.
مفاهیم تحلیلی را درست یاد بگیرید!

برخی از اصطلاحات در تحلیل تکنیکال هست که بین عموم فعالان بازارهای مالی مثل بورس به اشتباه معنی شده است. یعنی مفهوم واقعی آن عبارت نیست. یکی از مهمترین این اصطلاحات عبارت "سیگنال (Signal)" است. در درس بعدی تعریف دقیق و جهانی سیگنال را ببینید.

3 پاسخ

  1. با سلام
    با توجه به اینکه برای کشیدن نواحی حمایت مقاومت در مجاورت پیوت ها به صورت محدوده عمل می کنیم و محدوده حمایت و مقاومت تایمهای بالاتر از درجه اهمیت بیشتری نسبت به تایمهای پایین تر برخوردار است، و محدوده حمایت مقاومت در تایم های بالا(مثلا 4d) که ممکن است درصد قابل توجهی از نمودار قیمت را ( مثلا 10یا 20 درصد، مخصوصا در ارزهای دیجیتال)در بر بگیرد، در تایمهای پایین تر (مثلا یک ساعته و پایین تر) ، که هر تایم خود باندهای حمایت و مقاوت خاص خود را دارند، چه تاثیری دارند و چطور تایمهای پایین از آن نواحی عبور خواهند کرد . چه شروطی دارد؟
    سپاس

    1. سلام و درود
      نکته اول اینکه در این درس فقط باید سطوح حمایت و مقاومت استاتیک (افقی) در نمودار را شناسایی کنید. فرقی ندارد در کدام تایم فریم بررسی می‌کنید. درنهایت باید توانایی پیدا کردن خطوط حمایتی و مقاومتی را داشته باشید.
      نکته دوم مربوط به بحث شکست و عبور از یک خط یا سطح حمایت مقاومت است که در جلسات و درس‌های بعدی (مخصوصا در انتهای مبحث استراتژی MRM) بصورت اختصاصی مطرح می‌شود. درنتیجه الان فکر خودتان را درگیر چگونگی شکست حمایت مقاومت نکنید. اما بطور کلی وقتی یک سیگنال در یک تایم فریم (مثلا D4) شناسایی می‌شود، مهم اینست که بتوانیم تشخیص بدهیم که آیا نمودار قدرت عبور از آن حمایت مقاومت را دارد یا نه؟ که برای پاسخ این سوال باید درس‌های بعدی را دنبال کنید.
      نکته سوم بحث توالی تایم فریم ها است. یعنی وقتی برای ما سطح مقاومتی یا حمایتی در تایم (D4) اهمیت دارد، نباید یهو به تایم H1 یا H4 برویم. بلکه باید یک تایم پایین‌تر یعنی D1 را دنبال کنیم.
      خلاصه اینکه بخش مهمی از تحلیلگری پاسخ همین سوال شماست که در طول دوره تشریح شده است.
      موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *