اگر مفهوم درست و دقیق Time Frame را ندانید و اگر نمیدانید تایم فریم چیست، بدون تردید تحلیلگر تکنیکال نیستید. چرا که این مفهومی کلیدی برای زمان تحلیل تکنیکال در بورس و فارکس و بازارهای مالی است. به بیان دیگر مدت زمان در تحلیل تکنیکال با این مفهوم رابطه کاملا مستقیم دارد. و بدون آن نمیتوان برداشت درستی از مدت زمان معامله و تحلیل داشت. در این درس میخواهیم به تعریف جامع و درستی از تایم فریم در تحلیل نمودار برسیم. و در دروس بعدی به کاربردهای آن اشاره خواهیم کرد.
Time Frame (زمان تحلیل) مهمترین مفهوم برای درک زمان در تحلیل تکنیکال است. مقیاس زمان تحلیل و تحلیل زمانی نمودار رابطه مستقیم با تایم فریم دارد.
تایم فریم چیست؟
تایم فریم نوعی تنظیم است که مقیاس زمانی تشکیل هر کندل یا میله در نمودار را نشان میدهد. درواقع میتوان نمودارهای بورس، فارکس و همه بازارهای مالی را در تایم فریمهای مختلفی تنظیم کرد. با تغییر این تنظیم مدت زمان تشکیل هر کندل (میله) در نمودار تغییر میکند. و به همان تناسب، مقیاس زمان تحلیل تکنیکال نیز تغییر میکند. بطوریکه میتوان گفت مهمترین ابزار برای تعیین زمان در تحلیل تکنیکال همین Time frame است.
به این مثال توجه کنید، اگر نمودار قیمت سهام یک شرکت در بورس یا فارکس را روی تایم روزانه (Daily) تنظیم کنی، به این معنی است که هر کندل روی نمودار “در یک روز معاملاتی” تشکیل شده است. پس در هر روز معاملاتی یک کندل به نمودار اضافه خواهد شد. به همین ترتیب تایم هفتگی یعنی هر میله یا کندل در نمودار “یک هفته” زمان لازم داشته تا کامل شود. به بیان دیگر در هر هفته فقط یک کندل یا میله به نمودار افزوده میشود.
چگونه مقیاس زمان تحلیل و معامله را تعیین کنیم؟
تغییرات زمان در تحلیل دو ویژگی مهم را تغییر میدهد. یعنی با بالا بردن یا پایین آوردن زمان تحلیل (Time Frame) نمودار، دو فاکتور و پارامتر مهم زیر تغییر میکند.
- تعداد فرصتهای انجام معامله: درواقع تحت تاثیر زمان تحلیل تعداد دفعاتی که میتوان برای معامله اقدام کرد، تغییر میکند.
- عمق و طول موج یک معامله: با توجه به مقیاس زمان در تحلیل، مدت ماندن در معامله و مقدار سود و زیان معامله تغییر میکند.
عوامل فوق برای هر معاملهگر بسیار مهم است. چراکه نحوه عملکرد معاملهگران با یکدیگر فرق دارد. مثلا یک معاملهگر کوتاه مدت معامله میکند و یک معاملهگر میان مدت و یا دیگری بلند مدت. درنتیجه تنها فاکتوری که زمان تحلیل و معامله را تعیین میکند، تغییر تایم فریم است. بطوریکه دو نتیجه بسیار مهم زیر حاصل میشود.
- هرچه نمودار را در تایمهای بالاتر تحلیل کنیم، “تعداد فرصتهای انجام معامله” کمتر میشود ولی “عمق و طول موج یک معامله” بیشتر میشود.
- هرچه نمودار را در تایمهای پایینتر تحلیل کنیم، “تعداد فرصتهای انجام معامله” بیشتر میشود ولی “عمق و طول موج یک معامله” کمتر میشود.
نتایج فوق اولین کاربرد موثر تایم فریم در مدت زمان انجام معامله است. که تاثیر زیادی بر میزان سود و زیان معاملات نیز دارد. اما این تنظیم در نمودار (Time Frame) کاربردهای بسیار زیادی دارد که در جلسات بعدی تشریح خواهد شد.
من برای تحلیل زمانی در استراتژی MRM از ترکیب دو موضوع کمک میگیرم. یکی تایم فریم است و دومی تعداد کندلهایی که یک موج را تکمیل میکند. درواقع در جلسه ششم با مطرح کردن موضوع "تایم موثر" به اهمیت ویژه این ابزار پی خواهید برد. پس تا زمانیکه درک درستی از مقیاس زمان در تحلیل پیدا نکردید، از این درس عبور نکنید.
حسین محمدپور
تایم عملیاتی یا معاملاتی خود را تعیین کنید
حال وقت آن رسیده تا “بر اساس تمایل شخصی خود” تایم عملیاتی و معاملاتی خود را تعیین کنید. درواقع باید بدانید در چه مقیاس زمانی باید تحلیلهای خود را دنبال کنید. و تمایل دارید از نظر زمان در تحلیل و معامله چگونه معاملهگری باشید. گرچه نباید تایم فریم عملیاتی خود را عجولانه انتخاب کنید. بهتر است با گذشت زمان شخصیت معاملاتی خود را کشف کنید. و بر همین اساس تصمیم بگیرید کدام تایم بهترین زمان در تحلیل و خرید و فروش برای شما میباشد.
با توجه به توضیحات بالا تعریف تایم عملیاتی یا معاملاتی اینست که “تایم فریمی که بر اساس تمایل شخصی برای دریافت سیگنال خرید و فروش تعیین میشود.”
نکته مهم
تحلیل تکنیکال از تایم بالا به پایین انجام میشود. این یک فرآیند تحلیلی بسیار مهم است.
از تایم بالادست دستور بگیرید
یک تحلیلگر حرفهای برای دریافت بهترین سیگنال خرید و فروش تابع تایم بالادست میباشد. این مفهوم در فیلمهای این درس بیان شده است. تایم بالادست، یک تایم بالاتر از تایم عملیاتی است که جهت حرکت نمودار (قیمت بازار) را تعیین میکند. درنتیجه هر سیگنال خرید یا فروشی در تایم عملیاتی (معاملاتی) باید منطبق با جهت حرکت تایم بالادست باشد. رعایت این اصل تاثیر زیادی بر کاهش اشتباهات و خطا در زمان تحلیل و معامله میگذارد.
ترتیب و توالی تایم فریم بین دو تایم متوالی
اگر بخواهیم برای موضوع این درس به مهمترین نکته اشاره کنیم، حتما “ترتیب و توالی تایم فریم” است. از آنجا که در نرمافزارهای تحلیلی ابزارهای متعددی برای تنظیم وجود دارد (مثلا تایم M1 – M5 – M15 – M30 – M45 و غیره)، سوالی مطرح است که وقتی بین “تایم عملیاتی” و “تایم بالادست” رابطه زمانی وجود دارد یا نه؟ اینجاست که باید به قانون جابجایی زمان در تحلیل توجه کنیم.
قانون جابجایی تایمها
بین تو تایم متوالی باید 4 یا 5 کندل فاصله زمانی وجود داشته باشد.
رعایت قانون توالی تایم فریمها
دقت کنید که مهمترین موضوع این درس همین قسمت است. یعنی در درسهای بعدی خواهیم گفت که چرا اینقدر توالی زمان تحلیل اهمیت دارد. ولی امروز و در این درس از دوره آموزش تحلیل تکنیکال و استراتژی MRM به این موضوع توجه ویژه داشته باشید. توالی تغییراتی زمان در تحلیل با توجه به بازاری که در آن فعالیت و تحلیل میکنید باید به شکل زیر باشد.
توالی تایمها در بورس تهران
M1 – M5 – M15 – H1 – D1 – W1 – M1 – Q(M3)
توالی تایمها در بازار فارکس
M1 – M5 – M15 – H1 – H4 – D1 – W1 – M1 – Q(M3)
توالی تایمها در کریپتو کارنسی
M1 – M5 – M15 – H1 – H4 – D1 – D4 – D16 – D64
تنظیم تایم فریم در نمودار را تمرین کنید
برای درک عمیق این تنظیم مهم در نمودارهای قیمت، حتما تمریناتی که در ویدئو تمرین این درس بیان شده است انجام دهید. باور کنید همین تمرینات به ظاهر ساده، تاثیر بسیار عمیقی بر میزان یادگیری شما در آموزش تحلیل تکنیکال دارد. پس تمرین را جدی بگیرید و در نرمافزارهای تحلیل تکنیکال تمرین کنید. در ویدئو آموزشی زیر روش موثری برای تمرین این درس توسط استاد محمدپور بیان شده است.
تحلیل زمان در تحلیل تکنیکال چیست؟
موضوع تحلیل زمانی در تحلیل تکنیکال یکی از پیچیدهترین موضوعات است در جلسه ششم این دوره بطور کامل شرخ خواهیم داد. اما خوب است بدانید که “مدت زمان در تحلیل تکنیکال” از ترکیب دو عنصر زیر کامل میشود.
- تعداد کندل : بر اساس تحقیقات استاد محمدپور بیش از 75 درصد موجهای بازار بین 5 تا 30 کندل کامل میشود.
- تایم فریم : با تعیین تایم عملیاتی (معاملاتی) انجام میشود.
به این مثال توجه کنید. فرض کنید من معاملهگری در بازار فارکس هستم که تایم عملیاتی را یک ساعته (H1) تعیین کردم. از طرفی روش معاملاتی من “موج سواری” است. پس با توجه به دو پارامتر فوق “مدت زمان” ماندن من در هر معامله حدود 5 تا 30 ساعت خواهد بود.
خودتان را گیج نکنید!
شما هنوز اول راه هستید. اصلا جای نگرانی نیست. من در 10 سال گذشته دانشجویان زیادی داشتم که در پایان دوره، با چهرهای خندان کلاس را ترک کردند و هیچ موضوع مبهمی برای آنها باقی نمانده است. پس تا انتهای این دوره همراهم بمانید تا از تحلیل تکنیکال و تحلیل "روند" لذت ببرید.حسین محمدپور
سوالات متداول
اگر تایم عملیاتی من روزانه باشد، یعنی معاملات من در یک روز معاملاتی انجام میشود؟
خیر – دقت کنیم که هر تریدر یا معاملهگر فقط یک کندل را معامله نمیکند. یعنی حداقل یک موج را معامله میکند. از طرفی هر موج از تعدادی کندل تشکیل شده است. پس اگر بخواهیم یک موج در تایم فریم روزانه را معامله کنیم، مثلا 15 تا 20 کندل عمق این موج خواهد بود. پس از زمان ورود به معامله تا زمان خروج از معامله (بستن معامله) زمانی بین 15 تا 20 روز معاملاتی است.
اگر ترتیب و توالی تایمها را رعایت نکنیم، چه مشکلی پیش خواهد آمد؟
عدم توجه به توالی تایمها یکی از رایجترین اشتباهات تریدرها و تحلیلگران بورس یا فارکس و کریپتو است. بی توجهی به این موضوع باعث میشود که تبدیل “موج” و “روند” به درستی انجام نشود. موضوع موج و روند در جلسه دوم این دوره دنبال خواهید کرد.
کدام تایم فریم برای تحلیل نمودارها و معامله مناسبتر است؟
اگر به تعریف “تایم عملیاتی” توجه کرده باشید، تاکید شده که این تایم بر اساس “تمایل شخصی” تعیین میشود. از طرفی تاکید شد که همه تایمها ارزش تحلیلی یکسانی دارند. پس بطور کلی طرح این سوال اشتباه است.
اما به تنها موضوعی که میتوان اشاره کرد نوع بازار است. یعنی در بورس تهران تایمهای زیر یکساعته (H1) معمولا کاربردی ندارند. اما برعکس در بازار فارکس تایمهای زیر چهار ساعته (H4) و یکساعته (H1) برای معاملات اسکلپ جذاب هستند.
سوالی دارید؟
ما اینجا هستیم تا هیچ سوالی بی پاسخ نماند. پس اگر هنوز موضوعی هست که برای شما حل نشده است، در انتتهای این درس (قسمت دیدگاه) مطرح کنید. راستی فراموش نکنید که نظرات شما برای ما مهم است. پس اگر نظری دارید، حتما مطرح کنید.
الفبای نمودار قیمت
دیگه وقت آن رسیده که از موضوع تایم فریم عبور کنید. در درسهای بعدی میخواهیم با "زبان نمودار قیمت" آشنا شویم. یعنی بتوانیم با یادگیری الفبای تحلیل تکنیکال، توانایی خواندن نمودار قیمت را کسب کنیم. پس برای یادگیری اولین تعاریف از نمودار قیمت درس بعدی را ببینید.
8 پاسخ
سلام و عرض ادب،
براساس آنچه در ویدئو اشاره شد، تایم فریم هفتگی به معنای 5 روز معاملاتی (مثلا در بورس تهران شنبه تا چهارشنبه) است، دو سوال
1. اگر در یک هفته 2 روز تعطیل باشه (مثلا شنبه و یکشنبه)، آیا کندل اون هفته براساس 3 روز معاملاتی محاسبه میشه یا 2 روز کسری رو از هفته بعد میگیره؟
2. اگر پاسخ سوال اول بله هست، این به معنی این هست که از این بعد کندل های هفتگی به جای شروع از شنبه، از دوشنبه شروع میشوند (چون شنبه و یکشنبه به کندل هفته قبل اختصاص داده شده)، این برداشت درست هست؟
ممنونم
سلام
نرمافزارهای تحلیلی در برخورد با این موضوع که مثلا در یک هفته دو روز تعطیل باشد، رویکردهای مختلفی دارند. اما اثر نرم افزارهای تحلیل ابتدا و انتهای هفته را برای تنظیم کندل هفتگی لحاظ می کنند. یعنی در آن هفته که دو روز تعطیل بوده است، تعداد کندلهای تایم روزانه داخل کندل هفتگی سه روز معاملاتی است. اما برخی نرم افزارها دقیقا مطابق همان چیزی که گفتید عمل کرده و کسری دو روز هفته قبل را از هفته بعد دریافت میکنند.
درواقع پاسخ نهایی این است که به نرم افزار بستگی دارد که با چه رویکردی به این موضوع نگاه میکند.
با سلام
با توجه به موضوع توالی تام فریمها در بازار کریپتو کارنسی ، چرا تایم بالا دست 4 ساعته را به جای 16 ساعته، روزانه در نظر میگیریم.
سلام
به نکته بسیار درستی اشاره کردید. متاسفانه این ضعف در نرمافزارهای تحلیلی وجود دارد و برخی از آنها تایم H16 را ارائه نمیدهند. از طرفی بر اساس تجربه سالهای گذشته متوجه شدم که تعداد دفعاتی که به تایم H16 نیاز داریم بسیار کم است. درنتیجه قابل اغماض است. ولی روش درست اینست که در تایم بالادست H4 از تایم H16 استفاده کنیم. ولی چالش بعدی بین H16 و D1 شکل میگیرد.
یک نکته دیگر اینکه ما معمولا برای سیگنالهای میان مدتی از تایم D1 برای ورود به موجهای تایم W استفاده میکنیم. لذا وقتی به تایمهای زیر D1 میرویم بیشتر دنبال سیگنالهیا خیلی کوته مدت هستیم که معمولا همان تایم H4 به عنوان تایم بالادست محسوب سده و کفایت میکند.
اما در نهایت تاکید میکنم که اگر نرم افزار شما تایم H16 را تامین میکند، بهتر است استفاده کنید.
موفق باشید
با تشکر. مقداری که بین دو خط عمودی سلکت میشه وقتی تایم فریم تغییر میکنه یکی از خط ها گم میشه و دیگه در اون محدوه دیده نمیشه. لطفاً توضیح بدهید.
سلام
وقتی خط عمودی روی نمودار قرار میدهید، وقتی که روی آن کلیک کنید، یک آیکون مربع مانند، روی خط ظاهر میشود، اون آیکون مربع شکل باید در محدوده نمایش زوم و بزرگنمایی باشد تا خط نمایش داده شود. لذا پیشنهاد میکنم اون آیکون را در نزدیکی نمودار قیمت تنظیم کنید. در این حالت با بزرگنمایی و یا تغییر تایم فریم از بین نمیرود.
با تشکر. در مثال بازار فارکس با تایم عملیاتی یک ساعته (H1) و روش معاملاتی “موج سواری” فرمودید با توجه به دو پارامتر فوق “مدت زمان” ماندن من در هر معامله حدود 5 تا 30 ساعت خواهد بود. عدد 5 تا 30 ساعت بر چه اساسی محاسبه شده است؟.
سلام. در جریان تکمیل کردن تحلیل زمانی با تایم موثر نیاز داشتم تا مدت زمان حرکت یک موج را بدست بیاورم. به همین منظور اندیکاتورهای متعددی طراحی کردم تا بتوانم تعداد کندلهای یک موج را با استانداردی که در استراتژی MRM داریم، شمارش نمایم. حاصل این تحقیقات و استفاده از این اندیکاتورها و آنالیز دادههای بدست آمده در تایم فریمهای مختلف و حتی در بازارهای مختلف همین عدد بین 5 تا 30 کندل بود. درنتیجه این عدد حاصل یک فرآیند تحقیقی هدفمند بوده است.