پس از آنکه در دروس قبلی با نحوه دریافت کد سهامداری و کد معاملاتی آشنا شدید. اکنون لازم است همه چیز را درباره کارمزد معاملات بورس تهران بدانید. در مورد کارمزد خرید و فروش سهام در بازار بورس نکات با اهمیتی وجود دارد. بنابراین لازم است به این موضوع توجه کافی داشته باشیم. در این درس به این نکات مهم در مورد هزینه معاملات خرید و فروش در بورس تهران اشاره خواهیم کرد.

علاوه بر کارمزد معاملات بورس که بصورت معمول در هر معامله محاسبه می‌شود، کارمزد پنهان هم وجود دارد. که اغلب از چشم معامله‌گران دور می‌ماند. بنابراین توجه به کارمزد پنهان در خرید سهام تاثیر با اهمیتی در سرمایه گذاری ما خواهد داشت. که در فیلم آموزشی این درس به آن اشاره شده است.

کارمزد معاملات بورس تهران چقدر است؟

تمام معاملاتی که در بورس تهران انجام می‌شود، شامل کارمزد است. کارمزد “خرید سهام” با کارمزد “فروش سهام” در بازار سهام متفاوت است. چون در زمان فروش سهام بایستی درصدی از ارزش معامله را به عنوان مالیات پرداخت شود. در نتیجه مبلغ پرداختی (به عنوان کارمزد) در زمان فروش سهام بیشتر از زمان خرید سهام است. فرمول محاسبه هزینه معاملاتی سهام به شکل زیر است.

کارمزد خرید سهام = ۰.۵ درصد کارمزد بورس * ارزش معامله

کارمزد فروش سهام = (۰.۵۵ درصد کارمزد بورس + ۰.۵ درصد مالیات) * ارزش معامله

بطور مثال اگر ارزش معامله مبلغ یک میلیون تومان باشد، کارمزد خرید و فروش سهام به شکل زیر محاسبه می‌شود. در این مثال فرض شده که ارزش معامله در خرید و فروش سهام با هم برابر بوده است.

فرمول کارمزد معاملات بورس تهران
درصدهای فوق بصورت حدودی ( اعداد گرد شده) است.

فرمول محاسبه قیمت سر به سر چیست؟

قیمت سر به سر یعنی قیمتی که اگر سهام خریداری شده را در آن قیمت بفروشیم نه سود کرده‌ایم و نه زیان. برای محاسبه قیمت سر به سر باید ۱.۵۵ درصد (تقریبا ۱.۶ درصد) به مبلغ خرید سهام اضافه شود. مثلا اگر سهمی را به مبلغ ۱۰۰۰ ریال خرید کنیم و در قیمت سر به سر به مبلغ تقریبی ۱۰۱۶ ریال بفروشیم، هیچ سود و زیانی حاصل نشده است.

فرمول محاسبه قیمت سر به سر = ۱.۰۱۶ * مبلغ خرید سهام 

  • مثال: اگر سهمی که به مبلغ ۱۰۰۰ ریال خرید شده باشد، قیمت سر به سر ؟
  •  ۱.۰۱۶ * ۱۰۰۰ = ۱۰۱۶ ریال (قیمت سر به سر)

ویدئو آموزشی این درس را ببینید

در فیلم آموزشی این درس، نکات بسیار قابل توجهی در این رابطه خواهید دید. نکاتی که دانستن آنها می‌تواند در نحوه خرید و فروش شما تاثیرگذار باشد. پس توصیه می‌کنم حتما این فیلم آموزشی را با موضوع کارمزد خرید و فروش سهام مشاهده کنید.

کارمزد خرید و فروش سهام

کارمزد خرید و فروش سهام متعلق به کیست؟

بعضی افراد تصور می‌کنند هزینه معاملاتی، متعلق به شرکت‌های کارگزاری بورس می‌باشد. اما مبالغی که بابت کارمزد معاملات بورس از معامله‌گران کسر می‌شود به چند بخش تقسیم می‌شود. درواقع بجز مالیات، الباقی کارمزد سهام به چند بخش تقسیم می‌شود. هرکدام از شرکت‌های وابسته به سازمان بورس سهمی از کارمزد معاملات بورس دارند. درنتیجه کارمزد (بجز مالیات) بین ۵ شرکت از سازمان بورس تقسیم می‌شود. (به جداول پیوست ↓ انتهای این درس توجه کنید).

توجه کنید که درصد کارمزدی که تاکنون به عنوان کارمزد سهام در بازار بورس عنوان شد، اعداد تقریبی و گرد شده است. همچنین هزینه معاملاتی در بورس و فرابورس تفاوت جزئی با هم دارند که تقریبا معادل همان مقداری است که بالاتر عنوان شد. درصد دقیق کارمزد خرید و فروش سهام به تفکیک بورس و فرابورس به همراه سهم هرکدام از شرکت‌های وابسته به سازمان بورس در جداول پیوست ذکر شده است.

آنچه درباره کارمزد معاملات بورس باید بدانیم !

تماشای فیلم آموزشی این درس، درباره کارمزد خرید و فروش سهام را اکیدا توصیه می‌کنم.

در فیلم آموزشی مربوط به این درس به نکات قابل توجهی اشاره شده است. لذا توصیه می‌کنم این فیلم را حتما تماشا کنید. در این فیلم آموزشی علاوه بر مطالب فوق، به نکات زیر توجه شده است.

  • کارمزد پنهان در معاملات بورس چیست؟
  • کارمزد پنهان می‌تواند باعث باخت یک معامله شود.
  • حداقل کارمزد معاملات بورس چقدر است؟
  • نحوه محاسبه کارمزد معامله سهام در معاملات چند قسمتی!
  • چرا باید به کارمزد معامله سهام توجه داشته باشیم.

گاهی اوقات برخی از موضوعات آنقدر ساده به نظر می‌رسند که باعث می‌شود به آن موضوع توجه نکنیم. کارمزد معاملات بورس تهران از همین موضوعات ساده است. در فیلم آموزشی این درس تلاش کردم تا ساده از کنار آن عبور نکنید. توصیه اکید دارم فیلم آموزشی مربوط به کارمزد خرید و فروش سهام را حتما ببنید. کم توجهی به کارمزد معاملات سهام می‌تواند باعث باخت معامله‌گر در بلندمدت شود.

سوالات متداول درباره کارمزد خرید و فروش سهام

آیا کارمزد معاملات بورس در زمان استفاده از سامانه معاملات آنلاین کمتر است؟

خیر – هیچ فرقی ندارد که شما معاملات بورس خود را از چه طریقی انجام می‌دهد. کارمزد برای تمامی سامانه‌های معاملاتی که در دروس قبلی معرفی شده است، برابر است.

بله – حداقل کارمزد خرید و فروش سهام برای معامله‌ای به ارزش ۵۰۰ هزار تومان محاسبه می‌گردد. مثلا فرض کنید مبلغ خرید سهام شما ۳۰۰ هزار تومان باشد. کارمزد خرید معادل معامله ۵۰۰ هزار تومانی در حدود ۲۵۰۰ تومان خواهد بود. حداقل کارمزد فروش برای معاملات کمتر از ۵۰۰ هزار تومان، حدود ۱۰۵۰۰ تومان محاسبه می‌شود.

کارمزد معاملات بورس در پایان هر روز بصورت تجمعی در هر نماد نهایی می‌شود. (خیلی مهم: توجه کنید در هر نماد)

بله – شما می‌توانید جداول مربوطه را در انتهای همین درس مشاهده نمائید. در جداول موجود سقف کارمزد مشخص شده است.

خیر – همانطور که در فیلم آموزشی این درس بیان شد، کارمزد معاملاتی برای ابزارهای معاملاتی مختلف فرق دارند.

مهم – هزینه معاملات بورس همزمان با انجام معامله از حساب شما کسر می‌شود. بنابراین در زمان خرید و فروش سهام باید به مقدار کارمزد معامله توجه کنید. مثلا اگر قصد دارید مقدار خرید سهام شما دقیقا برابر یک میلیون تومان باشد، باید مبلغ ۵۰۰۰ تومان موجودی بیشتر برای کارمزد داشته باشید.

سوالی دارید؟

موضوع این درس یکی از کلیدی‌ترین مفاهیم پایه در بورس تهران است. امیدواریم مورد توجه شما بوده باشد. همچنان همراه ما باشید و ما را از نظرات ارزشمند خود مطلع گردانید. در انتهای همین صفحه می‌توانید دیدگاه‌ها، سوالات و نظرات خود را برای ما ارسال کنید.

توجه مهم

همواره احتمال تغییر نرخ کارمزد در معاملات بازار سهام و سایر اوراق بهادار وجود دارد. ممکن است زمانی که شما این درس را مشاهده می‌کنید، نرخ هزینه و کارمزد تغییر کرده باشد. اما اصولی که در این درس بیان شده برای معامله‌گران بازار بورس همیشه اهمیت دارد.

جداول پیوست (تقسیم کارمزد بین نهادهای مالی)

منطبق با قوانین و نرخ‌های سال ۱۳۹۸

جدول کارمزد در بورس اوراق بهادار
با توجه به قوانین سال ۱۳۹۸
کارمزد خرید و فروش سهام در فرابورس
با توجه به قوانین سال ۱۳۹۸
هزینه معاملاتی برای اوراق مشارکت
با توجه به قوانین سال ۱۳۹۸
کارمزد اوراق تسهیلات مسکن در بورس
با توجه به قوانین سال ۱۳۹۸

اگر این درس را بدقت دنبال کرده باشید، حتما متوجه شدید که یک آموزش ساده، اما دقیق چقدر با اهمیت است. پس مطمئن باشید در آموزش‌های بعدی هم با نکات مهمی روبرو خواهید شد. در درس بعدی با شبکه کدال که یکی از پر بازدیدترین سایت‌های بورس است، آشنا خواهد شد. پس بزن بریم درس بعدی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *