در درس قبلی از دوره رایگان شروع از صفر به روش‌های تحلیل‌گری در بازارهای مالی اشاره کردیم. همچنین تفاوت بین تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی در بورس، فارکس، طلا و ارز و کریپتو اشاره شد. لذا در این درس می‌خواهیم از دور به تحلیل‌گران بنیادی (Fundamental) نگاه کنیم و با شیوه و روش انجام تحلیل فاندامنتال را دنبال کنیم.

تحلیل بنیادی چیست؟

یکی از روش‌های تحلیل‌گری شناخته شده در بازارهای مالی مثل بورس، فارکس و هر بازار دیگری مثل طلا و ارز، روش تحلیل فاندامنتال (بنیادی) است. پایه این روش تحلیلی بر اساس تغییرات “ارزش” شکل گرفته است. لذا یک تحلیل‌گر بنیادی به دنبال تغییر “ارزش ذاتی” یا “ارزش واقعی” در آینده است.

اصل پذیرفته شده در تحلیل فاندامنتال

"قیمت" در نهایت به سمت "ارزش" کشانده می‌شود.

همانطور که در درس قبلی اشاره شد، در همه بازارها مثل بازار کالا، خوراک، مسکن و همه بازارهای مالی، معاملات بر اساس “قیمت” انجم می‌شود. اما بر اساس همین اصل است که تحلیل فاندامنتال (Fundamental) شکل گرفته است. درواقع وقتی که تاثیر عوامل مختلفی که باعث تغییر در قیمت می‌شود، از بین برود، درنهایت قیمت به سمت ارزش کشیده خواهد شد. درنتیجه تحلیل‌گران بنیادی به دنبال “ارزش” در آینده هستند تا مقصد بعدی قیمت را نیز شناسایی کنند.

تغییر ارزش چگونه ایجاد می‌شود؟

فرض کنید قصد تحلیل بنیادی سهام یک شرکت در بورس تهران داریم. این شرکت اگر تولید کننده ماژیک باشد، چگونه باید مقصد بعدی “ارزش سهام” این شرکت را محاسبه کنیم. درواقع مهمترین عاملی که باعث تغییر در ارزش سهام شرکت می‌شود، چیست. به بیان دیگر باید بدانیم که فعالیت‌های اقتصادی شرکت تولید ماژیک چگونه باعث می‌شود که ارزش شرکت بیشتر یا کمتر شود.

مهمترین عامل در تغییر ارزش

تمام فعالیت‌های یک شرکت و هر بنگاه اقتصادی، منجر به فروش کالا و خدمات می‌شود. درنتیجه مهمترین عاملی که باعث تغییر در "ارزش شرکت" می‌شود، مقدار "سود و زیان" شرکت یا هر بنگاه اقتصادی دیگر است.

 درنتیجه برای اینکه در تحلیل فاندامنتال، مسیر تغییر ارزش دنبال شود، باید تغییر در مقدار “سود و زیان” دنبال شود. و محاسبه “سود و زیان” فرمول بسیار ساده‌ای دارد.

نرخ تولید یا خرید  – نرخ فروش = سود و زیان

سود و زیان شرکت در آینده چقدر است؟

با توجه به آنچه تا اینجا گفته شد، یک تحلیل‌گر بینادی برای آنکه بتواند مقصد بعدی “ارزش” را دنبال کند، باید تغییرات “سود و زیان” را محاسبه کند. یعنی باید بتواند با اطلاعاتی که کسب می‌کند، مقدار سود یا زیان را در چند ماه یا چند سال آینده محاسبه کند. لذا دو نکته مهم زیر اهمیت دارد.

  1. داشتن یک ماشین حساب برای انجام محاسبات مالی (طبق روش‌های حسابداری و مالی و اقتصادی)
  2. اطلاعات مالی بنگاه اقتصای یا شرکتی که قصد تحلیل آن را دارد. (این اطلاعات در شبکه کدال وجود دارد)

در دوره آموزش رایگان بورس درباره اطلاعات موجود در شبکه کدال اشاره شده است. همچنین اطلاعات بنیادی هر شرکت را در قیمت سهام یک شرکت و در تابلو معاملات سهام وجود دارد.

تحلیل بنیادی (فاندامنتال) در بازار فارکس یا کریپتو

اگر ویدئو آموزشی این درس را مشاهده کرده باشید، استاد محمدپور درباره روش تحلیل بنیادی (تحلیل فاندامنتال) در بازار کریپتو و سایر بازارهای مالی توضیحاتی ارائه می‌کند. مثلا با توجه به اینکه در بازار کریپتو (رمزارزها) هر رمز ارز یک پروژه در دنیای دیجیتال است، درنتیجه باید میزان درآمدها و درنهایت میزان “سود و زیان” آن پروژه محاسبه شود. که هر یک از این موارد شیوه‌های مشخصی دارد که تحلیل‌گران بنیادی از آنها استفاده می‌کنند.

سوالات متداول

انواع ارزش‌گذاری در بازارهای مالی چیست؟
  • ارزش‌گذاری کالاها: مثل طلا، نقره، نفت و سایر کالا در بازارهای جهانی (فیوچرز و فارکس) و داخلی (بورس کالا و طلا و فلزات)
  • ارزش‌گذاری ارزها: مقایسه ارزش ارز (واحد پول) یک کشور در مقابل ارز یک کشور دیگر (مثلا یورو در مقابل دلار) در بازار فارکس
  • ارزش‌گذاری سهام: شناسایی ارزش ذاتی یا واقعی سهام یک شرکت در بورس تهران
  • ارزش‌گذاری رمزارزها: بر اساس اطلاعات پروژه‌ای که آن رمزارز بر مبنای آن بوجود آمده است.

بطور کلی دو روش (مطلق – قیاسی) برای تحلیل فاندامنتال و ارزش‌گذاری وجود دارد.

تفاوت دو روش تحلیل بنیادی

  • در روش مطلق: تحلیل‌گر بصورت مطلق میزان ارزش واقعی کالا یا سهام را محاسبه می‌کند.
  • در روش قیاسی: از مقایسه ارزش سهام یک شرکت (مثلا سهام سایپا) با سایر شرکت‌های هم گروه آن شرکت (گروه خودرویی) استفاده می‌شود.

محاسبات ارزش‌گذاری به پارامترهای مختلفی بستگی دارد. درنتیجه میزان دقت نتایج تحلیل بنیادی به میزان درستی و شفافیت اطلاعات وابسته است. از طرفی معمولا پارامترهای مورد استفاده در تحلیل بنیادی (مثل سود و زیان – نسبت قیمت به درآمد (P/E) – و غیره) به فاکتورهای متغییر دیگری مثل نرخ دلار، هزینه‌ها و غیره وابسته است. درنتیجه میزان درستی نتایج می‌تواند بسیار کم دقت یا بسیار با دقت بالا انجام شود.

از دور به تحلیل‌گران تکنیکال نگاه کنیم!

پیش از اینکه بتوانید روش تحلیل‌گری خودتان را انتخاب کنید، علاوه بر آشنایی با روش تحلیل بنیادی، باید با تحلیل‌گران تکنیکال نیز آشنا شوید. در درس بعدی به سراغ تکنیکالیست‌ها خواهیم رفت و با روش‌های متنوع تحلیل بنیادی نیز آشنا خواهید شد. درنتیجه اگر این درس تکمیل شده و آماده هستید، به درس بعدی بروید و با دنیای شگفت انگیز تکنیکال آشنا شوید.

6 پاسخ

  1. با تشکر از استاد عزیز
    آیا در فارکس هم میشه از با تحلیل بنیادی ترید کرد؟

    1. ممنون از توجه شما.
      بله در فارکس هم روش تحلیل بنیادی پاسخگو است. اما شیوه استفاده از آن با روش تحلیل بنیادی در بازار بورس سهام فرق دارد. از طرفی برخی تحلیلگران بنیادی (فاندامنتال) در فارکس بیشتر بر روی تاثیر اخبار بر قیمت متمرکز می‌شوند.

  2. سپاس و خداقوت به استاد عزیز
    از آنجا که غالبا بر اساس قیمت ، ترید می کنیم ، درچه مواردی نیاز هست که به سراغ تحلیل بنیادی برویم؟ آیا اساسا تا چه حد و در چه مرحله ای (پس از تحلیل تکنیکال سهم) این نیاز محسوس هست؟

    1. سلام
      اولین موضوع در انتخاب روش تحلیل‌گری (تکنیکال یا بنیادی) به علاقه افراد مرتبط است. مثلا اقای وارن بافت علاقه بسیار زیادی به تعیین ارزش سهام دارد. به همین دلیل آقای بافت به بازار کریپتو علاقه‌ای نشان نداد. چون مبنای ارزش‌گذاری دارایی‌ها در بازار کریپتو چندان ملموس و واقعی به نظر نمیرسد. اما در نهایت این اصل که “قیمت در نهایت به سمت ارزش کشانده می‌شود” مهمترین دلیل برای تحلیل‌گران بنیادی است.
      اما به نظرم، من و شما باید فقط در یکی از این روش‌های تحلیلی ادامه مسیر بدهیم. همان روش تحلیلی (تکنیکال یا فاندامنتال) که برای ما قابل درک‌تر است. عمیقا با اینکه باید هر دو روش را دنبال کنیم، مخالف هستم. چراکه نتیجه‌گیری و دریافت سیگنال از بنیادی و تکنیکال تقدم و تاخر زمانی دارد و درصورتیکه هر دو روش را یاد بگیریم و مسلط باشیم، دچار گیجی خواهیم شد. گرچه برخی از تحلیل‌گران با نظر من به شدت مخالف هستند.
      امیدوارم پاسخ کاملی داده باشم.

      1. سلام و درود
        ممنونم استاد از توضیح جامع و کامل شما
        پس پیش به سوی تحلیل تکنیکال

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *