در زمان انجام معامله (ترید) در فارکس یکی از پارامترهای الزامی در پنجره سفارش (Order) تعیین مقدار حجم معامله در فارکس (Volume) است. مقداری که بر حسب لات (Lot) در حجم معامله محاسبه می‌شود. اما محاسبه لات معامله فارکس به دلایل مختلفی پیچیده است. به همین دلیل این درس از دوره آموزش رایگان فارکس با به همین موضوع اختصاص دادیم. یعنی علاوه بر بیان دلایل پیچیدگی محاسبه لات سایز معامله، روش‌های ساده‌ای برای عبور از این چالش بیان خواهد شد.

فیلم چالش محاسبه لات معامله فارکس

تنها افرادی می‌توانند دلایل پیچیدگی محاسبه حجم معامله در فارکس را توضیح بدهند، که سال‌ها تریدر بازار فارکس بوده‌اند. استاد حسین محمدپور بعد از سال‌ها تریدر در فارکس، حتما یکی از کسانی است که می‌تواند همه چیز برای محاسبه لات معامله فارکس را بیان کند. همچنین مثل همیشه، راهکارهای ساده‌ای برای عبور از این چالش‌ها دارد. پس حتما حتما این ویدئو را ببینید.  

تعریف لات در فارکس چیست؟

حتما به یاد دارید که معاملات بازار فارکس از نوع معاملات فیوچرز (آتی) است (جلسه دوم: مفاهیم معاملاتی بازار فارکس). لذا وقتی یک نماد در فارکس برای معامله انتخاب می‌شود، آن نماد اندازه قرارداد (Contract Size) مشخص و استانداردی دارد. درنتیجه وقتی حجم معامله در فارکس تعیین می‌شود، درواقع تعدادی از همان قرارداد با اندازه قرارداد مشخص (بر حسب لات) تعیین می‌شود. پس می‌توان لات سایز معامله یا حجم معامله فارکس را به شکل زیر تعریف نمود.

هر یک لات (Lot) معادل یک قرارداد از نماد معاملاتی با اندازه قرارداد استاندارد از ارز پایه (ارز اول) در نمادی است که مورد معامله قرار می‌گیرد.

اجازه بدید با چند مثال مفهوم لات معامله فارکس را بیشتر توضیح دهیم. در مثال‌های زیر از نمادهایی با اندازه قراردادهای مختلف استفاده شده است.

  • مثال ۱- در تمام جفت ارزها مثل EURUSD اندازه قرارداد ۱۰۰,۰۰۰ است. پس هر ۱ لات دراین نماد، معادل ۱۰۰ هزار یورو (ارز پایه) است.
  • مثال ۲- درنماد اونس طلا (XAUUSD) اندازه قرارداد ۱۰۰ است. یعنی هر ۱ لات در حجم معامله معادل ۱۰۰ اونس طلا (ارز اول) است.
  • مثال ۳- در نماد نفت برنت (BRENT) اندازه قرارداد ۱۰۰۰ است. پس ۱ لات از نفت برنت معادل ۱۰۰۰ بشکه نفت (ارز پایه) است.

چه چیزهایی در محاسبه حجم معامله در فارکس اهمیت دارد؟

همانطور که در تعریف لات معامله فارکس بیان شد، اولین پارامتر مهم در محاسبه حجم معامله در فارکس، مقدار اندازه قرارداد نماد است. اما علاوه بر آن، واحد پولی محاسبه سود و زیان معاملات فارکس (ارز سود یا ارز دوم) نیز تاثیرگذار است. درواقع وقتی پول موجود در حساب معاملاتی دلار آمریکا (USD) است، و جفت ارزی ترید می‌شود که ارز دوم (ارز سود) دلار آمریکا نیست، باعث می‌شود در متاتریدر واحد پولی تبدیل شود. این موضوع در درس مربوط به قیمت جفت ارزها بصورت کامل بیان شده است.

برای یادآوری می‌توانید درس مربوط به قیمت جفت ارزها و مفهوم ارز پایه (ارز اول) و ارز سود (ارز سود) را ببینید.

وقتی این دو پارامتر (واحد ارز سود و اندازه قرار داد) با همدیگر ادغام می‌شود، محاسبه حجم معامله در فارکس کمی پیچیده می‌شود. من ترکیب تمامی عوامل و پارامترهایی که برای محاسبه لات معامله فارکس دخالت دارد، را "چگالی نماد" می‌نامم. درنتیجه به گفته من، در بازار فارکس "چگالی نمادها" متفاوت است که باید در محاسبه مقدار لات معامله فارکس درنظر گرفت.

عوامل تاثیرگذار در لات سایز معامله

اگر قوانین مدیریت ریسک و سرمایه در محاسبه لات معامله فارکس رعایت شود، فاکتور دیگری در محاسبه حجم معامله در فارکس مداخله دارد. این فاکتور میزان ریسک قابل قبول برای هر معامله است. که معمولا درصدی از کل سرمایه است. مثلا معامله‌گر برای هر معامله ۳% از کل سرمایه را ریسک می‌کند.

با توجه به توضیحات فوق می‌توان عوامل و پارامترهای دخیل در محاسبه حجم معامله در فارکس را به شرح زیر بیان کرد.

  • اندازه قرارداد (Contract Size) که برای هر نماد مقدار استانداردی دارد.
  • ارز دوم یا ارز سود (Profit currency) که در جفت ارزها و یا برخی رمزارزها دلار آمریکا (واحد پولی موجودی حساب) نباشد.
  • مقدار ریسک هر معامله (Trade Risk) که توسط تریدر (معامله‌گر) و درصدی از کل سرمایه در نظر گرفته می‌شود.

چگالی نماد یا ارزش هر پوینت تغییر (Point Value)  قیمت چیست؟

برای درک بهتر Point Value یا همان چگالی نماد، بهتر است یک تمرین انجام دهید. که در این تمرین برخی از مطالب درس‌های گذشته نیز مرور می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم تمرین زیر را بصورت دقیق و گام به گام انجام دهید و نتیجه را به صورتیکه توضیح خواهیم داد، بررسی کنید.

  • ۱- در دو نماد EURUSD و GBPCAD معامله خرید (Buy) با حجم معامله ۰.۱ لات باز کنید.
  • ۲- هدف هر دو معامله را طوری تنظیم کنید که سود هر دو معامله مقدار ۲۰۰ پوینت سود باشد.
  • ۳- حالا با قراردادن نشانگر موس بر روی خط هدف (TP) مقدار سود دلاری معاملات را یادداشت کنید.

حالا وقت بررسی نتیجه است. بدون تردید، مقدار سود معامله در نماد EURUSD مساوی ۲۰ دلار است. اما مقدار سود معامله در نماد GBPCAD حتما مساوی ۲۰ دلار نیست. به بیان دیگر وقتی که دو معامله کاملا مشابه (خرید – حجم ۰.۱ لات – هدف ۲۰۰ پوینت) در دو نماد انجام شده، به نظر می‌رسد باید نتیجه سود معاملات یکسان باشد. اما در تمرین فوق متوجه می‌شوید که اینطور نیست. این اختلاف همان چیزی است “چگالی نماد” یا Point Value می‌نامیم. که در محاسبه لات معامله تاثیرگذار است.

چگونه حجم معامله در فارکس را محاسبه کنیم؟

ممکن است مبحث محاسبه حجم معامله در فارکس باعث گیجی شما شده باشد. ما به شما حق می‌دهیم. چراکه حجم معاملات فارکس جزو مهمترین و پیچیده‌ترین موضوعات در فارکس است. اما فراموش نکنید در موج برتر و در همراهی با استاد حسین محمدپور، همیشه راه حلی ساده وجود دارد. اما اجازه بدید محاسبه لات معامله فارکس (حجم معامله) از دو دیدگاه و یا برای دو نوع تریدر فارکس بیان کنیم. لذا اگر شما تریدر مبتدی یا حرفه‌ای هستید، راه حل ما برای شما فرق دارد.

۱- نحوه اصولی محاسبه لات سایز برای تریدرهای حرفه‌ای

بدون شک تریدرهای حرفه‌ای باید قوانین و اصول مدیریت ریسک و سرمایه را بدانند. از این قوانین برای محاسبه حجم معامله در فارکس (لات سایز) استفاده کنند. بدیهی است موضوع مدیریت ریسک و سرمایه در بازار فارکس نیاز به آموزش تخصصی دارد که در این درس مقدور نیست. اما در انتهای این درس هدیه‌ای برای تریدرهای حرفه‌ای داریم.

۲- ساده‌سازی محاسبه حجم معامله فارکس برای تریدر مبتدی

راه حلی ساده‌ای برای تریدرهای مبتدی داریم. بدون اینکه به فرمول و محاسبات پیچیده برای تعیین مقدار لات معامله فارکس نیاز باشد. در این روش تریدر می‌تواند با توجه به میزان بالانس حساب و نمادی که معامله می‌کند از جدول زیر برای تعیین حجم معامله در فارکس استفاده کند. در جدول زیر با توجه به مقدار بالانس (موجودی حساب) تریدر در هر ستون مقدار لات سایز معامله پیشنهاد شده است. گرچه روشی اصولی و دقیق نیست، اما حتما برای تریدرهای مبتدی مفید و موثر است.

جدول حجم معامله در فارکس

روش‌های دیگر محاسبه لات برای ترید در فارکس چیست؟

تریدرهای فارکس از ابزارها و روش‌های مختلفی برای محاسبه لات معامله فارکس استفاده می‌کنند. ابزارهای رایج برای محاسبه لات سایز یک معامله در بازار فارکس به شرح زیر است.

  • ماشین حساب‌های آنلاین: با جستجو در اینترنت می‌تواند ماشین حسابهای مختلفی را شناسایی کنید.
  • برنامه‌های اکسل: برخی تریدرها برای خودشان در اکسل برنامه‌هایی را فرمول نویسی می‌کنند.
  • محاسبه دستی و با ماشین حساب: در این روش اطلاعات نماد باید دائما بروزرسانی شود تا محاسبات درست باشد.
  • ربات‌های کمک معامله‌گر: ربات‌هایی که ضمن محاسبه لات معامله فارکس، امکان بازگشایی معامله در متاتریدر را دارند.

من برای عبور از چالش محاسبه حجم معامله در فارکس، رباتی طراحی کردم که به وسیله آن لات معامله در فارکس را محاسبه می‌کنم. علاوه بر محاسبه حجم (لات سایز) قابلیت باز کردن معامله در متاتریدر را دارد. همچنین نیازی به بروزرسانی اطلاعات نماد ندارد، چراکه از داده‌های آنلاین هر نماد در لحظه استفاده می‌کند.

هدیه موج برتر !!

ربات کمک معامله‌گر محاسبه حجم معامله فارکس را به شما هدیه می‌دهیم. شما می‌توانید از این ربات بصورت رایگان استفاده کنید. این هدیه ما به دانشجویان ارجمند موج برتر است. برای دانلود ربات محاسبه حجم معامله در فارکس از لینک‌های زیر استفاده کنید.

معاملات فارکس را با حجم‌های مختلف تمرین کنید!

اگر تریدر مبتدی هستید، پیشنهاد می‌کنیم معاملات بازار فارکس را در حساب دمو تمرین کنید. نمادهای مختلف از دسته‌بندی‌های متفاوت انتخاب کنید. سپس انواع معامله (خرید یا فروش) را تمرین کنید. برای محاسبه حجم معامله در فارکس آزادانه عمل کنید. هر لات سایزی را امتحان کنید و نتیجه آن را ببینید. پس از مدتی تمرین یک حساب دمو دیگر ایجاد کنید. سعی کنید برای محاسبه لات معامله فارکس از توضیحات این درس کمک بگیرید. برای رشد این حساب جدید تلاش کنید و دست از تمرین برندارید.

حالا که چالش حجم معامله در فارکس برای شما حل شد و آن را درک کردید، خوب است با نوع دیگری از معاملات فارکس آشنا شوید. فراموش نکنید که هنوز سفارشات شرطی را برای شما توضیح ندادیم. در درس بعدی نحوه انجام معاملات شرطی یا ثبت سفارشات شرطی را تشریح خواهیم کرد. پس برای تکمیل ترید کردن در فارکس درس بعدی را دنبال کنید.

۲ پاسخ

  1. سلام
    خیلی ممنون بابت ربات محاسبه حجم، چقدر عالی و خوب بود.
    فقط یک سوال، در قسمت input یک سری مواردی هست که متوجه نشدم.

    1. سلام
      احتمالا موضوع بالانس در قسمت داده های ورودی (input) برای شما سوال شده باشد.
      این ربات قابلیت مدیریت سرمایه در یک ستاپ معاملاتی هم دارد. درنتیجه اگر برای آن ستاپ معاملاتی، بالانس مشخصی داشته باشید، میتوانید در قسمت بالانس وارد کنید. اینجوری خود ربات بالانس اختصاص یافته به ستاپ را در محاسبات لحاظ میکند.
      توجه کنید که فیلدهای ضروری علامت ستاره دارد. و بالانس ضروری نیست، چراکه برای سطوح تریدر پیشرفته قابل استفاده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *